Vybrali ste novinku


Poradíme Vám ako si pripravíte najlepšiu kávu

Káva je lahodný, väčšinou horúci nápoj vyznačujúci sa silnou charakteristickou vôňou a čiernou farbou. Obsahuje okrem iného alkaloid kofeín, pre ktorého povzbudzujúce účinky sa káva pije.

Skladovanie kávy


Mletú ani zrnkovú kávu nikdy neuchovávajte v chladničke ani v mrazničke. Ak používate mletú kávu na prípravu espressa, potom ju skladujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe na chladnom, suchom mieste najdlhšie však jeden týždeň, pretože potom sa stráca jej aróma.

Zrnkovú kávu skladujte vo vzduchotesnej uzatvorenej nádobe na chladnom a suchom mieste a to najdlhšie jeden mesiac. Najlepšiu chuť a vôňu dosiahnete s kávou namletou tesne pred prípravou.

Prúd vody


Dbajte na to, aby voda pri sparovaní kávy prúdila filtrom správnou rýchlosťou.
Ak je prúd vody pomalý, potom bude káva vytekať príliš dlho. Výsledkom bude tmavé a horké espresso s nevzhľadnou penou nejednotné farby na povrchu.

Ak je prúd vody príliš rýchly, potom káva vyteká iba krátko a nestačí získať správnu chuť a arómu, espresso bude vodnaté s malým množstvom riedkej peny na povrchu. Prúd vody je možné upraviť použitím väčšieho alebo menšieho tlaku pri pretekaní kávy vo filtri a tiež hrubším alebo jemnejším namletím kávových zŕn.

Mletie kávy


Ak kupujete mletú kávu, potom jedine tú, ktorá je určená priamo pre prístroje na prípravu espressa / cappuccina. Ak si meliete kávu sami, mala by byť jemná, ale nie príliš jemná, alebo dokonca práškovitá. Namletie kávy ovplyvňuje rýchlosť, akou voda preteká filtrom, a tým aj výslednú chuť a vzhľad pripraveného espressa.

Recepty:


Espresso

Aromatická káva výraznej chuti, známa tiež ako "short black". Najrozšírenejší typ kávy, pripravuje sa zo cca 7g mletej kávy. Obvykle sa podáva v malých šálkach alebo pohároch, v ktorých je asi 30 ml kávy.

 

Káva Latté

Tradičná ranná káva v Taliansku a Francúzsku, podávaná s čokoládovým croissantom alebo sušienkami.
Zloženie: napenené mlieko, espresso
Pohár sa do 2/3 naplní napeneným mliekom a pridá sa jedna dávka Espressa. 

Espresso je vhodné nalievať po stene pohára, aby zostala zachovaná krémová konzistencia s vrstvou dokonalej peny na povrchu.
 

Cappuccino

Skutočné cappuccino sa servíruje veľmi ľahké, vlažné.
Zloženie: espresso, napenené mlieko, čokoláda
Cappuccino tvorí z 1/3 espresso, 1/3 napenené mlieko a poslednú tretinu tvorí bohatá vrstva krémovej peny. 


Krokom k dokonalosti je ozdobiť vrch cappuccina čokoládou.
 

Mocha Frappe

Mocha Frappe je výrazný osviežujúci nápoj, pripravený behom okamihu.
Zloženie: espresso, čokoláda, mlieko, ľad
V dvoch dávkach espressa rozpustite dve vrchovaté lyžičky na kúsky nalámané kvalitnej čokolády. Pridajte 1/2 šálky studeného mlieka, 9 kociek ľadu a všetko rozmixujte v mixéri pri pomalej rýchlosti, aby ste dosiahli zamatovej konzistencie.
Rovnomerne nalejte do dvoch pohárov a ihneď podávajte.
 


Aktuálna ponuka: kávovary a espressá



Vložené 28. 1. 2015

Ostatné novinky v PLANEO Elektro

Archív noviniek
Leták PLANEO Elektro - Zľavy, výpredaje

Leták PLANEO Elektro - Zľavy, výpredaje

Prinášame vám nový leták PLANEO Elektro "Vieme, že máte radi zľavy a preto vypredávame" platný od 23.2. do 8.3.2017.

Viac informácií
LG OLED TV Cash Back

LG OLED TV Cash Back

ZÍSKAJTE CASH BACK NA NÁKUP LG OLED TV v predajniach PLANEO Elektro!

Viac informácií
Vernostný program Sphere

Vernostný program Sphere

Nakupujte v sieti PLANEO s kartou Sphere so zľavami 3 až 5 %

Viac informácií
Philips Sonicare, 90 dní vrátenie peňazí

Philips Sonicare, 90 dní vrátenie peňazí

Akcia platí od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2017 a vzťahuje sa na celý rad sonických zubných kefiek Philips Sonicare a pomôcok medzizubnej hygieny Philips Sonicare AirFloss (akcia sa nevzťahuje na kefkové hlavice) zakúpených na predajni Planeo Elektro.

Viac informácií
Archív noviniek