Vybrali ste novinku


Poradíme Vám ako si pripravíte najlepšiu kávu

Káva je lahodný, väčšinou horúci nápoj vyznačujúci sa silnou charakteristickou vôňou a čiernou farbou. Obsahuje okrem iného alkaloid kofeín, pre ktorého povzbudzujúce účinky sa káva pije.

Skladovanie kávy


Mletú ani zrnkovú kávu nikdy neuchovávajte v chladničke ani v mrazničke. Ak používate mletú kávu na prípravu espressa, potom ju skladujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe na chladnom, suchom mieste najdlhšie však jeden týždeň, pretože potom sa stráca jej aróma.

Zrnkovú kávu skladujte vo vzduchotesnej uzatvorenej nádobe na chladnom a suchom mieste a to najdlhšie jeden mesiac. Najlepšiu chuť a vôňu dosiahnete s kávou namletou tesne pred prípravou.

Prúd vody


Dbajte na to, aby voda pri sparovaní kávy prúdila filtrom správnou rýchlosťou.
Ak je prúd vody pomalý, potom bude káva vytekať príliš dlho. Výsledkom bude tmavé a horké espresso s nevzhľadnou penou nejednotné farby na povrchu.

Ak je prúd vody príliš rýchly, potom káva vyteká iba krátko a nestačí získať správnu chuť a arómu, espresso bude vodnaté s malým množstvom riedkej peny na povrchu. Prúd vody je možné upraviť použitím väčšieho alebo menšieho tlaku pri pretekaní kávy vo filtri a tiež hrubším alebo jemnejším namletím kávových zŕn.

Mletie kávy


Ak kupujete mletú kávu, potom jedine tú, ktorá je určená priamo pre prístroje na prípravu espressa / cappuccina. Ak si meliete kávu sami, mala by byť jemná, ale nie príliš jemná, alebo dokonca práškovitá. Namletie kávy ovplyvňuje rýchlosť, akou voda preteká filtrom, a tým aj výslednú chuť a vzhľad pripraveného espressa.

Recepty:


Espresso

Aromatická káva výraznej chuti, známa tiež ako "short black". Najrozšírenejší typ kávy, pripravuje sa zo cca 7g mletej kávy. Obvykle sa podáva v malých šálkach alebo pohároch, v ktorých je asi 30 ml kávy.

 

Káva Latté

Tradičná ranná káva v Taliansku a Francúzsku, podávaná s čokoládovým croissantom alebo sušienkami.
Zloženie: napenené mlieko, espresso
Pohár sa do 2/3 naplní napeneným mliekom a pridá sa jedna dávka Espressa. 

Espresso je vhodné nalievať po stene pohára, aby zostala zachovaná krémová konzistencia s vrstvou dokonalej peny na povrchu.
 

Cappuccino

Skutočné cappuccino sa servíruje veľmi ľahké, vlažné.
Zloženie: espresso, napenené mlieko, čokoláda
Cappuccino tvorí z 1/3 espresso, 1/3 napenené mlieko a poslednú tretinu tvorí bohatá vrstva krémovej peny. 


Krokom k dokonalosti je ozdobiť vrch cappuccina čokoládou.
 

Mocha Frappe

Mocha Frappe je výrazný osviežujúci nápoj, pripravený behom okamihu.
Zloženie: espresso, čokoláda, mlieko, ľad
V dvoch dávkach espressa rozpustite dve vrchovaté lyžičky na kúsky nalámané kvalitnej čokolády. Pridajte 1/2 šálky studeného mlieka, 9 kociek ľadu a všetko rozmixujte v mixéri pri pomalej rýchlosti, aby ste dosiahli zamatovej konzistencie.
Rovnomerne nalejte do dvoch pohárov a ihneď podávajte.
 


Aktuálna ponuka: kávovary a espressá



Vložené 28. 1. 2015

Ostatné novinky v PLANEO Elektro

Archív noviniek
Samsung - 10 ročná záruka na vypálené pixely

Samsung - 10 ročná záruka na vypálené pixely

Spoločnosť Samsung predĺžila 10 ročnú záruku na vypálené pixely.

Viac informácií
Braun výrobky so zárukou vrátenia peňazí

Braun výrobky so zárukou vrátenia peňazí

Garancia vrátenia peňazí na výrobky Braun do 60 dní od kúpy.

Viac informácií
Voľná telka Vám vráti 10 €

Voľná telka Vám vráti 10 €

V novom roku získajte späť 10 EUR z novej antény.

Viac informácií
Kúpte si umývačku riadu

Kúpte si umývačku riadu "Whirlpool" a získajte tablety JAR Platinum

K vybraným modelom úsporných umývačiek riadu vám teraz pribalíme až 144 tabliet JAR PLATINUM, čo predstavuje priemerné množstvo umývacieho prostriedku na pol roka.

Viac informácií
Archív noviniek