Vybrali ste novinku


Sušenie húb, ovocia a zeleniny – rady a tipy

Sušenie je obľúbená metóda spracovania potravín, ktorá uchová chuťové a výživové vlastnosti ovocia a zeleniny. Sušička je tiež nenahraditeľným pomocníkom pre hubárov.

Princíp sušenia


Pri sušení sa zahrievaním potravín vyparuje vlhkosť a odvádza sa prostredníctvom vodných pár preč. Sušením – dehydratáciou tak odstránite z potravín vlhkosť a tým zabránite rastu kvasiniek a baktérií. Potraviny tak pri správnom skladovaní zostávajú dokonale konzervované.
 
TIP: Pri sušení si robte záznamy napr. o váhe sušených potravín pred a po sušení, čase sušenia atď. Tieto informácie môžu prispieť k dobrej kvalite výsledných produktov. Informácie zaznamenajte na štítky, ktoré potom prilepíte na nádoby, v ktorých uchováte sušené potraviny.

Čo robiť proti zhnednutiu ovocia pri sušení


Ananásová alebo citrónová šťava slúži na zníženie zhnednutia. Nakrájajte ovocie priamo do šťavy. Asi po 2 minútach ho vyberte a položte na sušiace podnosy. Ovocie môžete tiež máčať v mede, korení, citrónovej šťave, pomarančovej šťave alebo ho posypať kokosom, aby získalo príjemnú arómu. Použite svoju fantáziu a pripravte si svoj vlastný aromatický roztok.
 
 

Pracovný postup:


Pred sušením

Ovocie a zelenia, ktorú chcete sušiť by mala byť tej najlepšej kvality – čerstvá a celkom zrelá. Horšia akosť spracovávanej zeleniny a ovocia sa prejaví na kvalite sušeného produktu. Nezrelý produkt bude mať v sušenom stave nedostatok chuti a farby, prezretý bude príliš tvrdý, vláknitý alebo mäkký a kašovitý.

So sušením potravín začnite okamžite po ich zbere. Dôkladne potraviny umyte, tým ich zbavíte nežiaducich nečistôt a chemických postrekov. Nekvalitné kusy vyraďte, pretože plesne na nich by mohli ovplyvniť kvalitu ostatných.

Niektoré potraviny je pred vysušovaním nutné rozkrájať, zbaviť stoniek a jadier. Menšie kúsky sa lepšie a rovnomernejšie sušia.


Sušenie

Čas sušenia závisí od druhu ovocia alebo zeleniny, veľkosti jednotlivých kusov a množstvo potravín je potrebné upraviť podľa sušiacich podnosov. Množstvo potravín na jedno sušenie by nemalo prekročiť zhruba ¾ povrchu každého podnosu a plátky by nemali byť hrubšie ako 0,6 cm.
 
TIP: Pred kontrolou sušených potravín vezmite malú vzorku a nechajte ju na niekoľko minút ochladnúť. Potraviny, ktoré sú horúce sa zdajú byť vlhkejšie a mäkšie než v stave ochladenom.
 
Potraviny by mali byť náležite vysušené, aby sa zabránilo mikrobiologickej aktivite a ich následnému pokazeniu. Sušená zelenina by mala byť pri stlačení tvrdá, ale krehká. Sušené ovocie by malo byť kožovité a mäkké. Pre dlhodobé skladovanie by malo byť ovocie vysušené viac než sušené ovocie predávané v obchodoch.
 
Počas sušenia v prípade potreby striedajte jednotlivé podnosy. Sušička potravín je dômyselne konštruovaná na základe prúdenia horúceho vzduchu na odvádzanie vlhkosti z potravín. Podnosy by mali byť počas sušenia vymieňané pre zaistenie rovnomerného vysušenia obsahu. Podnosy najbližšie ku dnu sú vystavené najväčšiemu teplu – tu vysušovanie prebieha rýchlejšie. Jednoducho ich teda vyberte a položte do vyšších poschodí, podnosy umiestnené hore položte bližšie ku spodnej časti sušičky.


Balenie a skladovanie

Sušené potraviny by mali byť pred balením dôkladne schladené. Balíčky by mali byť menšej veľkosti aby mohli byť sušené potraviny po otvorení balíčkov spotrebované.
Kúsky potravín klaďte do čistých, suchých obalov tesne k sebe, ale netlačte ich na seba. Vhodnými obalmi sú sklenené zaváracie poháre, alebo obaly, ktoré sú odolné proti vstrebávaniu vlhkosti.

TIP: Sušené potraviny by mali byť pravidelne jeden raz za mesiac kontrolované. Ak nájdete na povrchu kúsku potraviny pleseň, oddeľte ho od ostatných a zlikvidujte. Zvyšné kúsky ktoré neboli napadnuté plesňou, pasterizujte - varte vo vode teploty 60 až 75°C približne pól hodinu. Vďaka tomu zvyšné kúsky sterilizujete, zničíte zárodky plesní.

 

Pamätajte
 

  • Najlepšie výsledky dosiahnete ak používate kvalitné potraviny. Sušte vždy čerstvé, kvalitné potraviny, zlý kus môže ovplyvniť kvalitu celého obsahu sušičky. 
  • Je dôležité, aby potraviny boli čisté – dôkladne ich umyte, mäkké alebo skazené kusy vyberte. Dbajte na to, aby ste mali čisté ruky, to sa týka i kuchynských nástrojov a jednotlivých podnosov sušičky, ktoré používate na prípravu potravín.
  • Čas sušenia je rôzny a závisí od množstva potravín, hrúbky jednotlivých kusov, ich veľkosti, vlhkosti vzduchu a množstva vlhkosti obsiahnutej priamo v potravinách.
  • Pred kontrolou vysušenia potravín ich nechajte vychladnúť.
  • Podnosy môžu byť v prípade potreby celkom zaplnené, jednotlivé kusy sa môžu takmer dotýkať, ale nesmú sa predkrývať.
  • Vo vysušených potravinách môže zostať asi 6 – 10% vlhkosti bez rizika ich pokazenia. Mnoho vysušených potravín bude mať kožovitú konzistenciu podobnú sladkému drievku.
  • Striedajte podnosy, ako náhle si všimnete, že vysušovanie prebieha nerovnomerne, alebo ak je sušička celkom zaplnená potravinami.
  • Na odstránenie kôstok, jadier a stopiek sliviek, hrozna, čerešní ich vysušte na 50% a potom odstráňte kôstky, jadrá atď. Tým zabránite úniku šťavy z potravín.


Aktuálna ponuka sušičiek ovocia a odšťavovačov


Vložené 12. 1. 2015

Ostatné novinky v PLANEO Elektro

Archív noviniek
Samsung - 10 ročná záruka na vypálené pixely

Samsung - 10 ročná záruka na vypálené pixely

Spoločnosť Samsung predĺžila 10 ročnú záruku na vypálené pixely.

Viac informácií
Braun výrobky so zárukou vrátenia peňazí

Braun výrobky so zárukou vrátenia peňazí

Garancia vrátenia peňazí na výrobky Braun do 60 dní od kúpy.

Viac informácií
Voľná telka Vám vráti 10 €

Voľná telka Vám vráti 10 €

V novom roku získajte späť 10 EUR z novej antény.

Viac informácií
Kúpte si umývačku riadu

Kúpte si umývačku riadu "Whirlpool" a získajte tablety JAR Platinum

K vybraným modelom úsporných umývačiek riadu vám teraz pribalíme až 144 tabliet JAR PLATINUM, čo predstavuje priemerné množstvo umývacieho prostriedku na pol roka.

Viac informácií
Archív noviniek